Reklama
  • Środa, 4 stycznia (08:05)

    Zupa rybna

Składniki: 3/4 kg ryb morskich albo słodkowodnych (lub mieszanych), 250 ml białego wina, sól, liść laurowy, ziele angielskie, 2 marchewki, 1/4 selera , 1 pietruszka, jajko, groszek, 1 łyżka masła, 1 ząbek czosnku, kilka gałązek natki, 1-2 łyżki bułki tartej, pieprz czarny mielony i ziarnisty.

1 Ryby spraw, opłucz. Odetnij ogony, głowy oraz płetwy. Włóż je do garnka, zalej litrem wody. Dodaj pół łyżeczki soli. Gotuj na małym ogniu około 2 godziny.

2 Wywar przecedź przez sito, ponownie ustaw na kuchence. Dodaj po 2 ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz liść laurowy. Wlej białe wino. Zagotuj.

Reklama

3 Marchewkę, kawałek selera oraz pietruszkę obierz i pokrój w plasterki. Warzywa wrzuć do wywaru. Gotuj ok. 15 minut. Dodaj 3 łyżki groszku z puszki i obrane z rybich głów mięso. Gotuj jeszcze około 5 minut.

4 Surowe ryby wyfiletuj, zmiel. Masę połącz z jajkiem, masłem, przeciśniętym czosnkiem, łyżką posiekanej natki oraz bułką tartą. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Uformuj małe pulpeciki. Wrzuć je na osolony wrzątek. Gdy pulpeciki wypłyną, wyjmij je łyżką cedzakową i rozłóż na talerze. Zalej gorącym wywarem z warzywami. Udekoruj natką.

czas ok. 140 min; porcja – 260 kcal, cena 5,10 zł

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 2 sprawione karpie, ½ szklanki jasnego sosu sojowego, 1 łyżeczka świeżo startego imbiru, 1-2 ząbki czosnku, 1 łyżka miodu,1 łyżka soku z limonki lub cytryny, 1 mała... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.