Reklama
  • Wtorek, 21 lutego (13:05)

    Zupa grzybowa ze śmietaną i orzechami

Składniki dla 8 osób: 30 dag suszonych grzybów leśnych (prawdziwki, podgrzybki) • 2 marchewki • pietruszka • 1/4 selera • 2 liście laurowe • 6 ziaren ziela angielskiego • łyżka oleju • kilka orzechów laskowych • szklanka śmietany • 2 łyżki mąki • sól • pieprz • listki mięty lub bazylii do dekoracji.

Reklama

1. Suszone grzyby mocz w 2 l wody około 40 minut. Warzywa obierz, opłucz, pokrój na kawałki. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zrumień na oleju. Warzywa, grzyby razem z wodą i cebule postaw na ogniu, dodaj przyprawy, gotuj 30 minut. Grzyby wyjmij z zupy, wywar odcedź, mocno odciskając warzywa. Grzyby posiekaj na drobne paski. Wrzuć je do wywaru.

2. Zupę gotuj jeszcze kilka minut. Kilka łyżek śmietany wymieszaj dokładnie z łyżką mąki, dodaj większość śmietany (zostaw trochę do dekoracji). Orzechy posiekaj, upraż na suchej patelni, posyp nimi zupę na talerzach. Podawaj zupę z zieleniną, śmietaną i orzechami.

CZAS: około 1,5 godziny

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki na 3-4 porcje: 1 sprawiony karp, 3 cebule, 1 cytryna, 150 g pieczarek, 2 jajka, 1 łyżka bułki tartej, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka masła, 500 g mąki pszennej, 1 łyżeczka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.