Reklama
  • Środa, 21 stycznia 2015 (15:05)

    Zupa grzybowa z łazankami

Składniki na 6 porcji: ● paczka mrożonych podgrzybków ● 5 dag suszonych grzybów ● 2 l bulionu (grzybowego lub warzywnego) ● cebula ● 2 łyżki naturalnego masła ● pół śmietany kremówki 18% ● sól kamienna ● pieprz czarny ● świeży rozmaryn ● pół paczki makaronu łazanki.

❶ Grzyby suszone zalej letnią wodą i mocz 2 godziny.

❷ Na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę. Dodaj do niej odsączone grzyby i pod- smaż na dużym ogniu (około 2 minuty). Wówczas przełóż je do garnka i zalej poło wą bulionu.

Reklama

❸ Pozostały bulion zagotuj w drugim garnku i wrzuć mrożone podgrzybki. Gdy zrobią się miękkie, zmiksuj je z wywarem za pomocą blendera.

❹ Dolej grzybowy sos do garnka z bulionem i cebulą.

❺ Na koniec wymieszaj zupę ze śmietanką i jeszcze chwilę podgrzej. Podawaj z ugotowanymi w międzyczasie łazankami, udekorowaną rozmarynem.

Telemax
Więcej na temat:zupa | na | grzyby | z

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 1 opakowanie makaronu łazanki, po 50 dag kapusty słodkiej i kiszonej, 4 cebule, 10 dag grzybów suszonych, 50 dag pieczarek, 1 łyżka oliwy, sól, pieprz, kminek więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.