Reklama
  • Czwartek, 3 grudnia 2015 (10:00)

    Zupa grzybowa pachnąca tymiankiem

Składniki: 50 dag mrożonych grzybów leśnych (borowików, podgrzybków, kurek), 1 pęczek włoszczyzny, 1 cebula, 1 kostka bulionowa, 2 łyżki kwaśnej śmietany, sok wyciśnięty z cytryny, skórka z 1/4 cytryny, 2 listki laurowe, 2 gałązki tymianku, po kilka ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu, sól, mielony pieprz.

Czas przygotowania: 35 minut. 1 porcja: 210 kcal. Cena porcji: 1,85 zł

Przygotowanie

1. Warzywa z włoszczyzny oraz cebulę obierz, opłucz i pokrój w kostkę. Grzyby rozmroź, potnij na mniejsze kawałki. W garnku zagotuj 1 i 1/2 litra wody z tymiankiem, listkami laurowymi, zielem, skórką cytrynową oraz pieprzem.

Reklama

Wkrusz kostkę bulionową, mieszaj, aż się rozpuści. Do bulionu dodaj warzywa oraz grzyby. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj 45 minut.

2. Ugotowaną zupę zdejmij z ognia. Odlej kilka łyżek, połącz ze śmietaną. Wlej do garnka z zupą, wymieszaj. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem cytrynowym. Rozlej do talerzy. Ew. posyp natką.

3. Jako dodatek do takiej zupy grzybowej podaj grzanki pszenne albo naleśnikowe ślimaczki z ziołowym nadzieniem. Aby je przygotować, zmiksuj 10 dag mąki, 1 jajko i 1 szkl. mleka. Ciasto odstaw pod przykryciem na 20 minut. Potem usmaż z niego na oleju cienkie naleśniki.

Posiekaj po kilka gałązek ulubionych ziół: natki, koperku, tymianku, oregano, bazylii. Zioła wymieszaj z 20 dag śmietankowego twarożku, przypraw. Posmaruj naleśniki, zwiń, schłodź. Rulony pokrój w grube plastry. Włóż do zupy tuż przed podaniem.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:zupa | e

Zobacz również

  • SKŁADNIKI dla 4 osób 8 filetów a’la matias • 4 kromki razowego pieczywa • 4 ogórki konserwowe • 6 suszonych wędzonych śliwek • koperek • szklanka mleka • sól • pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.