Reklama
  • Piątek, 14 grudnia 2012 (14:19)

    Zupa grzybowa

Kto nie je barszczu na wigilię, zwykle jada właśnie grzybową.

Zdjęcie

Zupa grzybowa na wigilię /Smacznego
Zupa grzybowa na wigilię
/Smacznego

Składniki:

  • sok z cytryny
  • gęsta kwaśna śmietana: 1/2 szklanki
  • seler: 1 duży
  • żółtko
  • bulion warzywny: 2 szklanki
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • suszony lubczyk
  • suszone borowiki: 5 dag

Przygotowanie:
Grzyby zalej wodą, odstaw na noc. Następnego dnia ugotuj, odcedź, pokrój w paseczki. Seler pokrój w plastry, skrop sokiem z cytryny, dodaj lubczyk, zalej gorącym bulionem warzywnym, gotuj około 30 minut. Następnie zmiksuj, przetrzyj przez sito.

Reklama

Połącz z wywarem grzybowym, zagotuj, dopraw. Następnie zaciągnij śmietaną zmiksowaną z żółtkiem już nie gotuj. Do zupy włóż grzyby. Podawaj z groszkiem ptysiowym lun kluseczkami z piany z białek.

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 1 opakowanie makaronu łazanki, po 50 dag kapusty słodkiej i kiszonej, 4 cebule, 10 dag grzybów suszonych, 50 dag pieczarek, 1 łyżka oliwy, sól, pieprz, kminek więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.