Reklama
  • Poniedziałek, 23 grudnia 2013 (12:05)

    Złociste krokiety

Składniki na 4 porcje: Ciasto: 1 szklanka mąki, 2 szklanki mleka, 2 małe jajka, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, sól do smaku. Farsz: 5 cebul, olej, 10 dag sera żółtego, 4 łyżki bułki tartej, pieprz, sól, jajko, bułka tarta do panierki.

Reklama

1. Z podanych składników przygotuj ciasto i usmaż naleśniki.

2. Cebulę pokrój w cienkie talarki, posyp solą i delikatnie zeszklij na rozgrzanym oleju. Po chwili zdejmij ją z ognia i przełóż do miski. Dosyp bułkę tartą i ser żółty starty na tarce o grubych oczkach. Całość dokładnie wymieszaj.

3. Przygotowany farsz rozłóż równo na usmażonych naleśnikach i zwiń je w zgrabne paczuszki.

4. Do jednej miski wbij jajka, dopraw je solą i roztrzep. Zanurz w nich cebulowe krokiety, a po chwili obtocz je w bułce tartej wsypanej do drugiego naczynia.

5. Usmaż je na mocno rozgrzanym oleju, z każdej strony na złoty kolor. Podawaj np. z czerwonym barszczem.

Jadwiga Kwiek z Zakliczyna

Super TV
Więcej na temat:ciasto | krokiety

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 4 solone filety śledziowe, 2 listki laurowe, po 4 ziarenka czarnego pieprzu i ziela angielskiego, 2 goździki, 4 jajka, 2 średnie ziemniaki, 1 puszka zielonego groszku, 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.