Reklama
  • Czwartek, 3 grudnia 2015 (10:00)

    Zapiekana z pieczarkami oraz łazankami

Składniki na 6 porcji: 40 dag grubego makaronu (najlepsze będą łazanki), 40 dag pieczarek, 50 dag kwaszonej kapusty, 1 cebula, 1 łyżka mąki pszennej, 10 dag żółtego sera, kilka ziarenek czarnego pieprzu i ziela angielskiego, 2 listki laurowe, sól, pieprz, przyprawa typu maggi, olej do smażenia i posmarowania formy.

Czas przygotowania: 85 minut. 1 porcja: 535 kcal. Cena porcji: 2,80 zł

Przygotowanie:

Reklama

1. Kapustę dobrze odciśnij, jeśli jest zbyt kwaśna, wcześniej opłucz ją pod bieżącą wodą, osącz i potnij na mniejsze kawałki. Przełóż do garnka. Dodaj listki laurowe oraz ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Podlej małą ilością wody. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i duś kapustę pod przykryciem do miękkości (około godziny).

2. Pieczarki oczyść, potnij na kawałeczki. Cebulę obierz, grubo posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, zeszklij na nim cebulę. Dołóż grzyby. Smaż razem kilka minut. Potem wymieszaj z kapustą. Przypraw do smaku solą, pieprzem i przyprawą maggi. Duś razem ok. 10 minut.

3. W tym czasie zagotuj w garnku posoloną wodę. Włóż łazanki, zamieszaj i gotuj 2 minuty krócej niż w przepisie podanym na opakowaniu.

4. Ugotowane łazanki odcedź, przelej na sitku zimną wodą, osącz. Żaroodporne naczynie posmaruj olejem. Ułóż w nim warstwami makaron oraz kapustę z pieczarkami. Wierzch posyp startym żółtym serem. Zapiekaj 10–15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:z | pieczarki

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 6 solonych filetów śledziowych, 1 mała cebula, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 20 g suszonych pomidorów marynowanych w oleju, 2 łyżki octu winnego, 10 dag orzechów... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.