Reklama
  • Wtorek, 31 stycznia (13:05)

    Wykwintne piramidki śledziowe

Składniki na 6 porcji: 6 płatów śledziowych, 3 twarde jabłka, 4 ziemniaki, 2 duże ogórki kwaszone, 2 małe czerwone cebule, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki posiekanego koperku + koperek do dekoracji, 1 cytryna pokrojona na ćwierćplasterki, sok z 1/2 cytryny, sól, 1/2 łyżeczki pieprzu grubo mielonego, 1/2 łyżeczki octu balsamicznego, 1/3 szkl. oleju słonecznikowego.

1. Olej wymieszaj z octem, posiekanym koperkiem i pieprzem. Śledzie pokrój na kawałki i zalej marynatą. Wstaw na 3 godz. do lodówki.

Reklama

2. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie (powinny być lekko twarde). Pokrój je w talarki. Ogórki potnij obieraczką do warzyw w cieniutkie płatki. Jabłka pokrój w grubsze plastry, usuń gniazda nasienne, owoce skrop sokiem z cytryny. Cebule obierz, potnij w plasterki.

3. Na plastrach jabłek rozłóż po kawałku śledzia, przykryj je talarkami ziemniaka. Na tym znów połóż śledzie, a następnie po zwiniętym płatku ogórka, kawałku cytryny i plasterku cebuli.

Wykałaczkami pospinaj wszystkie warstwy. Piramidki polej resztą marynaty. Udekoruj koperkiem.

Sprawdzone sposoby na pyszną rybę!

•Pieczenie w soli – wykorzystaj rybę ze skórą, najlepiej większy okaz świeżego pstrąga lub dorady. 1,5 kg miałkiej soli wymieszaj z 3 białkami i obłóż rybę. W trakcie pieczenia powstanie skorupka, ale ryba nie będzie przesolona!

•Gotowanie na parze – gdy dbasz o linię lub nie chcesz używać większej ilości przypraw. Ryba zachowa cały swój smak, zwłaszcza jeśli parujesz ją nad delikatnym bulionem warzywnym.

•Marynowanie – surową rybę, np. łososia, ułóż w naczyniu. Mieszankę przypraw, np. ziaren kolendry, koperku, cukru, soli połącz z mocnym alkoholem, np. żubrówką. Marynatą polej rybę, wstaw do lodówki na 3 godz. Upiecz.

Naj

Zobacz również

  • Składniki dla 8 osób: 30 dag suszonych grzybów leśnych (prawdziwki, podgrzybki) • 2 marchewki • pietruszka • 1/4 selera • 2 liście laurowe • 6 ziaren ziela angielskiego • łyżka oleju • kilka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.