Reklama
  • Czwartek, 2 lutego (11:05)

    Wigilijny barszcz z pasztecikami

Składniki: • 2 marchewki • 1 pietruszka • biała część pora • 1 cebula • 1/4 selera • skórki z 4 dużych jabłek • kilka suszonych grzybków • kilka suszonych śliwek • 2 liście laurowe • 4 ziela angielskie • 1–2 goździki • sól, pieprz • sok z cytryny • 1 łyżeczka majeranku • 2 ząbki czosnku • 1 łyżka dobrego oleju • 300–500 ml zakwasu buraczanego. Paszteciki: • 100 g masła • 1/2 szklanki jogurtu • 1/3 szklanki oliwy z oliwek • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1 jajko • 1 łyżeczka soli • ok. 2 szklanek mąki • sezam, czarnuszka.

Przygotuj barszcz: obrane warzywa i skórki z jabłek zalej 1/5 l wody. Dodaj 1 łyżkę oleju, suszone grzybki, śliwki, liście laurowe, ziele angielskie, goździki i płaską łyżeczkę soli. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 1,5 godziny.

Wlej zakwas z buraków, wsyp płaską łyżeczkę majeranku, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Reklama

W międzyczasie przygotuj paszteciki: miękkie masło wymieszaj z oliwą, jogurtem i żółtkiem. Osobno połącz suche składniki. Dodawaj je stopniowo do płynnych, zagniatając ciasto. Rozwałkuj je na stolnicy i wykrawaj foremką gwiazdki.

Posmaruj ciasto białkiem, posyp sezamem i czarnuszką. Piecz w temperaturze 180 stopni C ok. 15 minut.

Show

Zobacz również

  • Składniki dla 6 osób: 12 makaronowych gniazdek • 25 dag maku • 10 dag miodu • łyżka cukru pudru • 3 łyżki masła • łyżka śmietany kremówki • 4 łyżki rodzynek • łyżka świeżej żurawiny • 4 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.