Reklama
  • Środa, 4 stycznia (08:05)

    Wigilijna zupa grzybowa

Składniki na 6 porcji: 2 cebule, 1/4 selera, po 3 łyżki masła i kremówki, 30 dag mrożonych grzybów, 1,2 l bulionu, 2 suszone grzyby, 2 łyżki mąki, 1/2 szkl. mleka, sok z cytryny, sól, pieprz, tymianek, natka, listek laurowy.

czas ok. 50 min; porcja – 180 kcal, cena ok. 2,80 zł

Reklama

1 Cebule i seler obierz, opłucz, osusz i posiekaj. Przesmaż warzywa w garnku na rozgrzanym maśle. Lekko rozmroź grzyby, pokrój je w grube plasterki, dodaj do cebuli i selera. Dopraw tymiankiem, solą oraz pieprzem. Duś na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut.

2 Wlej gorący bulion warzywny, dodaj opłukane suszone grzyby i listek laurowy. Gotuj na wolnym ogniu ok. 30 minut. Wyjmij kilka plasterków grzybów i odłóż je do dekoracji. Usuń listek laurowy.

3 Zupę zdejmij z ognia, zmiksuj. Ponownie podgrzej. Dodaj starannie rozprowadzoną mlekiem mąkę, wymieszaj i chwilę gotuj. Wlej śmietanę i sok cytrynowy, jeśli trzeba – jeszcze raz dopraw do smaku.

Rozlej zupę do bulionówek, każdą porcję posyp natką, udekoruj plasterkami grzybów. Podawaj z makaronem, ziemniakami lub grzankami.

Klasycznym dodatkiem do zupy grzybowej jest makaron typu wstążki lub łazanki. Z powodzeniem możesz jednak podać zupę z grzankami. Aby wyglądały atrakcyjnie, wytnij z opieczonych tostów kształty gwiazdek lub choinek.

Dobra rada Najlepszą zupę grzybową przygotujesz z samych prawdziw- ków.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 2 sprawione karpie, ½ szklanki jasnego sosu sojowego, 1 łyżeczka świeżo startego imbiru, 1-2 ząbki czosnku, 1 łyżka miodu,1 łyżka soku z limonki lub cytryny, 1 mała... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.