Reklama
  • Poniedziałek, 23 grudnia 2013 (10:00)

    Uszka z bryndzą

Składniku: pół jabłka, pół ziemniaka, 20 dag pieczonych buraków, 20 dag bryndzy, 10 dag masła, ząbek czosnku, mała cebula, 25 dag mąki, łyżka oliwy, sól, pieprz, majeranek, cukier, ocet winny.

Cebulę posiekaj, podduś na łyżce masła. Dodaj posiekany czosnek, ostudź. Wymieszaj z bryndzą, przypraw. Na stolnicę wsyp mąkę, dodaj oliwę i stopniowo letnią wodą, zagniatając elastyczne ciasto.

Reklama

Z ciasta wytnij kółeczka, ułóż farsz, zwiń i zlep. Uszka włóż do wrzącej, osolonej wody. Gdy wypłyną, gotuj 2-3 min. Wyjmij.

Buraki, obrane jabłko i ziemniak pokrój w kostkę. Duś do miękkości. Zmiksuj, dodaj resztę masła. Przypraw solą, pieprzem, cukrem, majerankiem i octem winnym. Uszka podawaj na kremie z buraków.

Przepis przysłała Justyna Cukier z Domaszna.

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:uszka | cukier | Justyna | przepis | buraki | z | cebula

Zobacz również

  • SKŁADNIKI dla 4 osób Ciasto: 35 dag mąki • 125 ml gorącej wody. Farsz: 80 dag pieczarek • 8 suszonych grzybów • 2 cebule • 2 łyżki masła klarowanego • bułka tarta • olej • sól. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.