Reklama
  • Środa, 20 stycznia (08:05)

    Uszka wigilijne

Składniki na 4 osób: Ciasto: • 25 dag mąki • jajko • 2 łyżki oliwy • letnia woda z dodatkiem mleka • sól • pieprz Farsz: 3 dag suszonych grzybów • cebula • łyżka masła • bułka tarta • sól • pieprz

1. Mąkę przesiać, dodać jajo, oliwę, sól. Wyrabiać ciasto, stopniowo dodając letnią wodę z mlekiem.

Reklama

2. Grzyby namoczyć na noc, ugotować, pokroić. Cebulę pokroić, zeszklić na maśle, dodać grzyby i bułkę tartą. Doprawić do smaku.

3. Ciasto rozwałkować, wykrawać kwadraty o boku ok. 4 cm. Na każdy nałożyć grzybowy farsz, sklejać po przekątnej, tak by powstał trójkąt. Skleić dwa końce trójkąta i uformować kształt uszka. Uszka wrzucać do osolonej wrzącej wody, gotować 4 minuty od wypłynięcia. Podawać z barszczem.

Czas: około godziny.

Dobry Tydzień
Więcej na temat:uszka | ciasto | farsz | cebula

Zobacz również

  • Skład na 3 sztuki: ● 3 jabłka ● 250 g maku ● 1 szklanka kaszy pęczak ● 6 łyżek miodu ● 2 łyżki cukru pudru ● po 200 g rodzynek i suszonych moreli ● garść orzechów włoskich ● esencja migdałowa ●... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.