Reklama
  • Piątek, 18 grudnia 2015 (11:05)

    Uszka w żurku

Na żurek: 5 dag suszonych grzybów, 1 szkl. zakwasu na żur, 1 szkl. ugotowanej fasoli jaś, 1 por, 20–30 dag selera, 1 pietruszka, 2-3 listki laurowe, 2-3 ziela angielskie; na uszka: 5 dag suszonych grzybów, 1 i 1/2 łyżki bułki tartej, 1 łyżka masła, 1 cebula, 1 jajko; na ciasto pierogowe: 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej, 1 łyżka oleju, sól, pieprz.

Reklama

Poleca Joanna Orleańska

1 Żurek: grzybki suszone zalej wodą, mocz przez godzinę. Potem odcedź, zalej czystą wodą. Dodaj obrany seler oraz pietruszkę i por. Wrzuć listki laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego. Gotuj do miękkości ok. godziny.

Wywar przecedź, grzyby pokrój w paseczki. Zakwas wymieszaj z wywarem. Przypraw solą oraz pieprzem. Dodaj grzybki i fasolę. Zagotuj.

2 Farsz do uszek: grzyby namocz, ugotuj do miękkości w tej samej wodzie, odcedź. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na maśle. Domieszaj grzyby, bułkę tartą oraz jajko. Przypraw do smaku solą, pieprzem.

3 Ciasto: mąkę i szczyptę soli wymieszaj z kilkoma łyżkami gorącej wody i olejem. Zagnieć. Ciasto cienko rozwałkuj, wytnij kółeczka. Na każdym ułóż porcję farszu. Złóż na pół. Zlep, formując uszka.

Porcjami gotuj je w posolonym wrzątku (w sumie ok. 10 minut). Odcedź, przełóż do talerzy. Uszka zalej żurkiem grzybowym. Przed podaniem zupę udekoruj według uznania.

Naj
Więcej na temat:uszka | ciasto | farsz | Joanna | "Joanna" | Żurek | żurek | 1 | 1+ | 1\ | 1 procent

Zobacz również

  • SKŁADNIKI dla 4 osób Uszka: 30 dag filetów rybnych • włoszczyzna • 2 liście laurowe • 4 ziela angielskie • 2 cebule • olej • jajko • sól • pieprz. Barszcz: 2 kg buraków • garść suszonych grzybów... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.