Reklama
  • Wtorek, 31 stycznia (13:05)

    Tuszka karpia pieczona w cebuli

Składniki na 8 porcji. Ryba: 1,5 kg karpia, 1 cały por, 1/2 limonki, 2 listki laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku, po 1/2 łyżeczki lubczyku i tymianku, sól, pieprz biały, 2 łyżki masła. Jarzynka: 10 cebulek szalotek, 1 obrany i posiekany ząbek czosnku, 1/2 kostki masła, 2 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżka brązowego cukru, 5 łyżek białego wytrawnego wina, pieprz.

Reklama

1. Karpia wypatrosz, oczyść i umyj. W moździerzu utrzyj listki laurowe z zielem, czosnkiem i resztą przypraw do ryby. Wymieszaj je z sokiem z limonki. Posmaruj tym karpia, również od wewnątrz. Por obierz i umyj. Pokrój w talarki i obłóż rybę. Zawiń ją w folię i włóż do lodówki na 60 min.

2. Szalotki obierz i pokrój. Wrzuć na rozgrzane masło, a gdy się zrumienią, wlej ocet i wino, wsyp cukier i czosnek. Mieszając, duś, aż sos odparuje. Wlej 3 łyżki wody, przypraw pieprzem i wymieszaj.

3. Rybę oczyść z marynaty. Włóż ją do formy wysmarowanej masłem. Dookoła rozłóż cebulkę. Przykryj i piecz ok. 45 min w 160°C. Pod koniec zdejmij pokrywkę, by cebulka zrumieniła się.

Naj

Zobacz również

  • Składniki dla 6 osób: 12 makaronowych gniazdek • 25 dag maku • 10 dag miodu • łyżka cukru pudru • 3 łyżki masła • łyżka śmietany kremówki • 4 łyżki rodzynek • łyżka świeżej żurawiny • 4 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.