Reklama
  • Poniedziałek, 20 lutego (13:05)

    Tradycyjny karp z patelni

Składniki na 8-10 porcji: 1 karp ok. 2 kg, sok z 1 cytryny, 5-6 łyżek mąki, 2 jajka, 1,5 szklanki bułki tartej, sól, olej do smażenia, masło, cytryna do dekoracji.

1. Karpia przed sprawieniem sparzyć (nie będzie mulisty), osuszyć, podzielić na kawałki, ości usunąć pęsetą.

2. Kawałki ryby oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, odstawić na noc do lodówki.

Reklama

3. Karpie panierować w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażyć na złoto na dobrze rozgrzanym oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzchu rozłożyć wiórki masła, zapiekać ok. 1 godz. w temperaturze ok. 120ºC. Przed podaniem dekorować plastrami cytryny.

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Skład na 6 porcji: ● średniej wielkości pstrąg ● 1/2 marchewki ● 1/2 małej pietruszki ● mała cebula ● listek laurowy ● po 2 ziarnka ziela angielskiego i czarnego pieprzu ● sok z cytryny i... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.