Reklama
  • Środa, 21 grudnia 2016 (08:05)

    Tradycyjna kutia

Składniki: 500 g pszenicy ● 200 g płynnego miodu (najlepiej spadziowego) ● szklanka maku ● po 100 g posiekanych orzechów laskowych i włoskich ● 150 g rodzynek ● dekoracja.

Reklama

1. Przebrane, umyte ziarna pszenicy zalej przegotowaną wodą i odstaw na noc. Ugotuj w tej samej wodzie. Odcedź. Ostudź. Pszenicę włóż do lnianego woreczka i uderzaj drewnianym tłuczkiem, aż odejdą łuski. Ponownie przebierz, oddziel czyste ziarna.

2. Mak zalej wrzątkiem. Gdy napęcznieje (po ok. 2 godz.), odcedź i dwukrotnie zmiel. Rodzynki namocz, osącz. Orzechy posiekaj. Miód ogrzej, wymieszaj z makiem i bakaliami. Połącz z pszenicą. Przed podaniem dowolnie udekoruj.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 4-5 porcji: 1 karp, 4 marchewki, 2 pietruszki, mały kawałek selera, kawałek pora,1 cebula, 1 strąk czerwonej papryki, 100 g pieczarek, 2 listki laurowe, po kilka ziarenek ziela... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.