Reklama
  • Środa, 4 stycznia 2017 (08:05)

    Szczupak w galarecie

Składniki na 6 porcji: 3 marchewki, pietruszka, 1 średni szczupak, kilka ziaren ziela angielskiego, 1 listek laurowy, kilka ziarenek pieprzu, 1,5 łyżki żelatyny, pół papryki, 1/2 pęczka koperku, cytryna, sól, biały pieprz.

1 Warzywa oczyść, opłucz, osusz, pozostaw w całości. Sprawionego szczupaka umyj starannie pod bieżącą wodą, pokrój na porcje. Warzywa włóż do garnka. Całość zalej wodą. Dodaj sporą szczyptę soli. Ugotuj klarowny wywar.

2 Do wywaru warzywnego włóż pokrojonego na porcje szczupaka. Dodaj ziarna ziela angielskiego, listek laurowy oraz pieprz. Gotuj 20 minut.

Reklama

3 Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw, aby spęczniała. Wyjmij ugotowanego szczupaka. Wywar przecedź, odmierz 3/4 l. Rozpuść w nim żelatynę. Dopraw solą i białym pieprzem do smaku.

4 Czerwoną paprykę oczyść, pokrój w kostkę. Na półmisku rozłóż porcje ryby, udekoruj papryką. Polej lekko tężejącą galaretą. Na wierzchu rozłóż plastry cytryny oraz gałązki koperku. Odstaw do stężenia.

czas ok. 60 min; porcja – 220 kcal, cena 4,20 zł

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 2 karpie, 3 średnie cebule, 4 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, 2 cytryny, 2 łyżki roztopionego masła, ½ szklanki wytrawnego białego wina, 4 łyżki płatków migdałowych,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.