Reklama
  • Wtorek, 31 stycznia (13:05)

    Świąteczny karp w galarecie

Składniki na 6 porcji: 1 duży sprawiony karp + oczyszczona głowa karpia, 3 łyżki suszonej żurawiny, 1 pęczek włoszczyzny, 2 grube marchewki, 2 cebule, 2 białka, 2 łyżeczki octu, 2 łyżki żelatyny, 1 łyżeczka soli, 3 listki laurowe, po 4 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu, kilka listków natki pietruszki.

Reklama

1. Obierz włoszczyznę, marchewki i cebule. Połówki cebul obsmaż na suchej patelni, by zbrązowiały – nadadzą ładny kolor wywarowi. Warzywa włóż do garnka i zalej litrem wody. Wrzuć listki, ziele i pieprz, gotuj na małym ogniu do miękkości warzyw. Posól.

Wyjmij warzywa i do wywaru włóż pokrojoną w dzwonka rybę oraz głowę. Gotuj 15 min. Wyjmij delikatnie rybę, głowę wyrzuć. Żurawinę zalej 1/4 szkl. wywaru.

2. Wywar przecedź przez sitko. Żelatynę namocz w odrobinie zimnej wody i wlej do wywaru. Dodaj lekko roztrzepane białka i ocet. Mieszając, podgrzewaj, aż wywar się sklaruje (nie może się zagotować!). Przecedź.

3. Na dno półmiska wlej odrobinę wywaru. Gdy zastygnie, ułóż kawałki ryby, dekoracyjnie pokrojone marchewki, odcedzoną żurawinę i natkę. Zalej resztą wywaru. Schłodź, by galareta zastygła. Udekoruj listkami natki.

Naj

Zobacz również

  • Składniki na 3-4 porcje: 1 sprawiony karp, 3 cebule, 1 cytryna, 150 g pieczarek, 2 jajka, 1 łyżka bułki tartej, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka masła, 500 g mąki pszennej, 1 łyżeczka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.