Reklama
  • Wtorek, 31 stycznia (10:05)

    Świąteczny czysty barszczyk

Składniki na 6 porcji. Zakwas: 1 kg buraków, 3 ząbki czosnku, 1 kromka chleba razowego, 1 cebula, 1 łyżka cukru, 1 łyżka soli, 2 listki laurowe, 1 łyżka suszonego majeranku, 2 łyżki kminku, 5 ziarenek ziela angielskiego. Wywar: 1 kg buraków, 20 dag jabłek, 10 dag marchewki, po 2 dag pietruszki i selera, 5 dag wędzonych śliwek, kilka suszonych podgrzybków (ok. 15 g), 2 ząbki czosnku, suszony majeranek, 2 listki laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, sól, pieprz, sok z 1 cytryny.

Reklama

1. Zakwas: zagotuj 1 litr wody. Wsyp cukier i sól, odstaw do wystudzenia. Buraki oraz cebulę obierz, pokrój w plastry. Ułóż je w kamionkowym naczyniu. Dodaj listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego oraz majeranek i kminek.

Całość zalej wodą z solą oraz cukrem tak, by buraki były całkowicie przykryte. Dodaj pokruszony chleb razowy i obrane ząbki czosnku. Obciąż talerzykiem, dociśnij. Naczynie przykryj gazą albo czystą, lnianą ściereczką.

Odstaw w chłodne miejsce na ok. 5 dni. Po tym czasie zakwas przecedź przez sitko.

2. Barszcz: buraki, jabłka marchewkę, pietruszkę oraz seler obierz i pokrój w plasterki. Warzywa i jabłka wymieszaj w garnku z suszonym majerankiem, solą, pieprzem, ziarenkami ziela angielskiego oraz listkami laurowymi. Dołóż suszone śliwki i suszone grzybki.

Całość zalej 2 litrami przegotowanej i wystudzonej wody oraz 2 szklankami zakwasu. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Przypraw sokiem z cytryny. Doprowadź do wrzenia, po czym zdejmij z ognia i odstaw na jeden dzień.

3. Przed podaniem barszczyk przecedź. Mocno podgrzej. Serwuj z uszkami z farszem z suszonych podgrzybków.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Skład na 6 porcji: ● 600 g fileta z łososia ● 2 cytryny ● 3 marchewki ● pietruszka ● kawałek selera ● 10 cm pora ● jajo ● ząbek czosnku ● 2 liście laurowe ● po 4 ziarna ziela angielskiego i... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.