Reklama
  • Czwartek, 29 stycznia 2015 (08:05)

    Świąteczny barszcz czerwony

Skład na 8 porcji: ● 1 kg buraków ● 2 cebule ● 4 grzybki suszone ● 2 marchewki ● 1 pietruszka ● kawałek selera ● 1 por ● sól, pieprz i cukier ● ocet winny ● 3 ziela angielskie ● 2 listki laurowe.

Reklama

1. Buraki myjemy, obieramy i jeszcze raz lekko płuczemy. Kroimy na mniejsze cząstki, zalewamy taką ilością zimnej wody, aby były lekko przykryte. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy pół godziny na małym ogniu. Pozostawiamy w chłodnym miejscu nawet na całą noc. Rano przecedzamy.

2. Grzyby zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka godzin. Po tym czasie do garnka z grzybami dodajemy włoszczyznę z zielem angielskim, listkami laurowymi i cebulą. Gotujemy do miękkości warzyw. Przecedzamy.

3. Mieszamy wywary z buraków i jarzyn. Doprawiamy octem, cukrem, solą i pieprzem. Przed podaniem nie gotujemy, tylko podgrzewamy.

Serwujemy np. z uszkami lub z pasztecikami nadziewanymi pieczarkami (przepis na nie podajemy w ramce obok).

Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji 1 zł

Rewia
Więcej na temat:barszcz

Zobacz również

  • SKŁADNIKI dla 4 osób 8 filetów a’la matias • 4 kromki razowego pieczywa • 4 ogórki konserwowe • 6 suszonych wędzonych śliwek • koperek • szklanka mleka • sól • pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.