Reklama
  • Piątek, 23 stycznia 2015 (08:05)

    Świąteczna zupa grzybowa

Składniki na 4 porcje: 1 l bulionu warzywnego, 30 dag mrożonych borowików lub podgrzybków, 1 duża cebula, 1 ugotowana marchewka, 2 łyżki masła, 3-4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18 proc., 1 łyżeczka mąki pszennej, sól, pieprz.

Reklama

Przygotowanie:

1. Rozmrożone grzyby pokrój w plasterki. Cebulę obierz z łupin, posiekaj w drobną kostkę. Marchewkę pokrój w kostkę lub półtalarki. W garnku podgrzej bulion.

Na patelni roztop masło, wrzuć cebulę i zeszklij od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj grzyby, smaż ok. 5 min często mieszając. Grzyby z cebulą włóż do gorącego bulionu, całość gotuj 15-20 minut.

2. Do kubeczka wlej śmietanę, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj, by nie było grudek. Wlej odrobinę gorącej zupy, wymieszaj i przelej do garnka z zupą. Podgrzewaj jeszcze chwilę.

Wrzuć pokrojoną marchewkę, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Zupę podawaj z makaronem np. nitki, łazanki, małe muszelki lub z grzankami.

Świat & Ludzie
Więcej na temat:zupa

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 1 opakowanie makaronu łazanki, po 50 dag kapusty słodkiej i kiszonej, 4 cebule, 10 dag grzybów suszonych, 50 dag pieczarek, 1 łyżka oliwy, sól, pieprz, kminek więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.