Reklama
  • Czwartek, 7 stycznia (13:00)

    Smażony karp z prażonym piernikiem i ze śliwkami

Składniki: karp o wadze około 1,2 kg, 4 łyżki cukru białego drobnego, szczypta cynamonu, 4 łyżki masła, 50 ml śmietanki 30-proc. UHT , 8-10 śliwek świeżych albo mrożonych, 10 dag pierniczków katarzynek bez polewy, 2 łyżki delikatnej oliwy z oliwek, sól, pieprz.

Zdjęcie

PaWEŁ KIBART  Szef kuchni autorskiej restauracji Zest by  Kibart na warszawskiej Ochocie. Juror konkursów gastronomicznych. Ekspert od ryb  i owoców  morza oraz nowoczesnej i tradycyjnej kuchni  polskiej. /Mat. Redakcyjne
PaWEŁ KIBART Szef kuchni autorskiej restauracji Zest by Kibart na warszawskiej Ochocie. Juror konkursów gastronomicznych. Ekspert od ryb i owoców morza oraz nowoczesnej i tradycyjnej kuchni polskiej.
/Mat. Redakcyjne

Reklama

1. Karpia oskrob, wyfiletuj, umyj i dokładnie osusz. (Na łbie, kręgosłupie i ścinkach mięsa z dodatkiem warzyw od razu ugotuj wywar na zupę lub galaretę. Możesz je także zamrozić i wykorzystać później).

2. Czubkiem ostrego noża delikatnie i płytko ponacinaj mięso w miejscach, w których długie i grube ości żebrowe łączyły się z kręgosłupem. Za pomocą pęsety kuchennej wyciągnij te ości z filetów. Usuń także mniejsze ostki, które wyczujesz dotykiem. Filety pokrój na porcje. Oprósz je solą i odrobiną pieprzu, odstaw.

3. Śliwki, jeżeli chcesz użyć mrożonych, wyjmij na talerzyk. A jeżeli użyjesz świeżych, umyj je, osusz i wypestkuj. Pierniczki pokrój ostrym nożem w równą malutką kostkę.

Rozgrzej patelnię, wsyp piernikową kostkę i praż, od czasu do czasu mieszając. Grzanki będą gotowe, kiedy zaczną mocno pachnieć i lekko się zrumienią. Przesyp je wtedy do innego naczynia.

4. Śliwki pokrój na ósemki. Cukier lekko skarmelizuj na patelni, dodaj masło i cynamon, szczyptę soli. Wymieszaj. Wlej śmietankę, roztrzepuj rózgą, aż się połączą. Trzymaj na ogniu do zgęstnienia. Wrzuć śliwki, zamieszaj, po 3-4 minutach zdejmij z ognia.

5. Oliwę mocno rozgrzej na patelni, ułóż porcje karpia skórą do dołu. Smaż do zezłocenia, ale ich nie obracaj.

6. Na ogrzane talerze wysyp porcje grzanek piernikowych, na nich ułóż usmażonego karpia skórką do góry. Polej sosem i podawaj. Do tego dania pasują ziemniaki z wody.

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:smażony karp | z | karp

Zobacz również

  • Składniki na 4 osób: Ciasto: • 25 dag mąki • jajko • 2 łyżki oliwy • letnia woda z dodatkiem mleka • sól • pieprz Farsz: 3 dag suszonych grzybów • cebula • łyżka masła • bułka tarta • sól • pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.