Reklama
  • Środa, 4 stycznia (08:05)

    Śledzie z żurawiną

Składniki na 6 porcji: 6 płatów śledziowych z zalewy, po 1 dużej białej i czerwonej cebuli, 10 dag suszonej żurawiny, olej, cukier, 2 cytryny, 1 jabłko, pieprz, gorczyca, koperek.

czas ok. 25 min; porcja – 270 kcal, cena 2,60 zł

Reklama

Słone filety śledziowe powinno się wymoczyć. Możesz zalać je wodą i odstawić na około 2 godziny. Smaczniejsze i bardziej delikatne będą jednak wtedy, gdy wymoczysz je w mleku. Mleko możesz potem połączyć ze śmietaną, doprawić do smaku i wykorzystać do innej potrawy – śledzi w śmietanie.

1 Płaty śledziowe osącz z zalewy. Jeśli są bardzo słone, przepłucz je pod bieżącą wodą. Każdy płat pokrój na mniejsze części. Białą cebulę obierz, poszatkuj. Żurawinę włóż do miseczki, zalej wrzątkiem. Odstaw na 5 min.

2 Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć posiekaną białą cebulę, krótko przesmaż. Gdy cebula się zeszkli, zdejmij ją z ognia, przestudź. Osącz na sicie namoczoną żurawinę. Jedną cytrynę sparz wrzątkiem, wyszoruj. Przygotuj słoik.

3 Układaj w nim kawałki śledzi, przesypując je ziarenkami gorczycy, pieprzem, cukrem, przesmażoną cebulą i żurawiną. Na koniec całość zalej olejem i sokiem z cytryny. Zamknij słoik, odstaw na dwa dni.

4 Po tym czasie śledzie z dodatkami wyjmij ze słoika. Obierz i pokrój w krążki czerwoną cebulę. Jabłko umyj, pokrój na kawałki. Sparz i pokrój w plasterki drugą cytrynę. Składniki wymieszaj ze śledziami. Ozdób gałązkami koperku.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 3-4 porcje: 1 sprawiony karp, 3 cebule, 1 cytryna, 150 g pieczarek, 2 jajka, 1 łyżka bułki tartej, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka masła, 500 g mąki pszennej, 1 łyżeczka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.