Reklama
  • Wtorek, 31 stycznia 2017 (13:05)

    Śledzie z oliwkami

Składniki na 6 porcji: 60 dag płatów śledziowych ze słonej zalewy, 3 duże cebule, po kilkanaście czarnych i zielonych oliwek bez pestek, 3 kawałki marynowanej papryki, 2 łyżki kaparów. Zalewa: 3/4 szkl. octu 10%, 3/4 szkl. wody, 1 szkl. oleju rzepakowego, 1 łyżka cukru, 5 ziarenek ziela angielskiego, 10 ziarenek czarnego pieprzu, 1 łyżeczka nasion kolendry, szczypta suszonego oregano. Dodatkowo: natka pietruszki.

1. Płaty śledziowe zalej zimną wodą tak, by były całe przykryte. Odstaw na kilka godzin lub na całą noc – dzięki temu nie będą zbyt słone. Odlej wodę i połóż śledzie na sitku, by obciekły. Oliwki i paprykę posiekaj w kostkę. Wymieszaj z kaparami.

Reklama

2. Cebule obierz i pokrój w talarki. Zagotuj wszystkie składniki marynaty, wrzuć cebulę i gotuj 2 minuty (cebula powinna pozostać chrupiąca). Odstaw marynatę do ostygnięcia.

Śledzie ułóż w wysokim naczyniu, przekładając je oliwkami i przelewając każdą warstwę marynatą z cebulą. Wstaw do lodówki na noc. Udekoruj listkami natki.

Pomidorowo!

Do marynaty dodaj łyżkę przecieru z pomidorów. Sos zyska kolor i jeszcze lepszy smak!

Naj

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 2 karpie, 3 średnie cebule, 4 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, 2 cytryny, 2 łyżki roztopionego masła, ½ szklanki wytrawnego białego wina, 4 łyżki płatków migdałowych,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.