Reklama
  • Środa, 21 grudnia 2016 (08:05)

    Śledzie w winie oraz w ziołach

1. ŚLEDZIE W WINIE: ● 6-8 śledzi matias ● 3 cebule ● łyżka gorczycy ● 1/3 szkl. oleju ● 2 małe jabłka ● 1,5 szkl. białego wytrawnego wina ● 2 liście laurowe pokruszone ● pieprz ● miód do smaku ● marchewka ● ew inne warzywa do dekoracji. 2. ŚLEDZIE W ZIOŁACH ● 4 filety śledzi ●2 łyżeczki majeranku suszonego ● 2 liście laur. pokruszone ● 4 ziarenka ziela ang. ● po 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego i tymianku ● łyżeczka kulek kolorowego pieprzu ● cebula ● 250 ml oleju ● 3 łyżki białego winnego octu.

Śledzie w winie

Reklama

Śledzie wymocz, odsącz, pokrój. Pokrój cebulę w piórka, zawiń w kawałki śledzia. Ryby ułóż w słoju, przesypując pokruszonymi listkami, resztą pokrojonej w piórka cebuli, pokrojonym drobno jabłkiem oraz marchewką i ziarnami pieprzu.

Przygotuj sos, łącząc gorczycę, olej i wino, przypraw miodem. Zalej śledzie i zakręć. Będą gotowe po 48 godz.; można je przechować 10 dni w lodówce.

Śledzie w ziołach

Śledzie namocz godz. w wodzie lub mleku. Osącz, pokrój. Cebulę posiekaj w kostkę. W słoiku ułóż warstwami śledzie, cebulę i przyprawy. Zalej olejem połączonym z octem. Wstaw na 2 dni do lodówki.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki dla 6 osób: 12 makaronowych gniazdek • 25 dag maku • 10 dag miodu • łyżka cukru pudru • 3 łyżki masła • łyżka śmietany kremówki • 4 łyżki rodzynek • łyżka świeżej żurawiny • 4 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.