Reklama
  • Czwartek, 3 grudnia 2015 (10:00)

    Sandacz na warzywnym posłaniu

Składniki na 6 porcji: 80 dag filetów z sandacza, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 mały por (tylko biała część), 2 średnie cebule, 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany, sok z jednej cytryny, mielone ziele angielskie, 2 pokruszone listki laurowe, 1 łyżka białego wytrawnego wina, 2 łyżki oleju, 1 łyżka masła, sól, świeżo mielony pieprz, natka pietruszki do dekoracji.

Czas przygotowania: 40 minut. 1 porcja: 270 kcal. Cena porcji: 5,85 zł

Przygotowanie:

Reklama

1. Filety z sandacza opłucz, wytrzyj do sucha i podziel na porcje. Skrop sokiem z cytryny. Posyp solą i włóż do lodówki na godzinę. Warzywa (w zależności od rodzaju) obierz lub oczyść, opłucz.

Cebule grubo posiekaj. Pietruszkę, marchewki oraz seler potnij w słupki, a por w cienkie plasterki.

2. W rondlu rozgrzej olej. Wrzuć cebule, usmaż ją na szklisto. Dodaj marchewkę, seler, pietruszkę oraz por. Wszystkie warzywa smaż jeszcze 2–3 minuty, stale mieszając. Posyp solą, pieprzem, zielem angielskim oraz pokruszonymi listkami laurowymi.

Skrop winem i kilka minut duś pod przykryciem na średnim płomieniu. Następnie wlej śmietanę i wymieszaj. Przypraw do smaku.

3. Żaroodporne naczynie posmaruj masłem. Na spodzie rozłóż warzywny sos. Ułóż na nim kawałki ryby. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz około 20 minut. Gotowe danie udekoruj listkami natki pietruszki. Jako dodatek polecamy razowe pieczywo albo ziemniaki z wody.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:sandacz | na

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: Zupa: 2 kg buraków,2 duże kwaśne jabłka, 3 marchewki, 4 ząbki czosnku, 2 łyżki octu balsamicznego, 4 ziarna ziela angielskiego, 4 liście laurowe, sól, majeranek, pieprz w... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.