Reklama
  • Środa, 4 stycznia (08:05)

    Rybna terrina

Składniki na 6 porcji: 30 dag mrożonego filetu z dorsza, 20 dag filetu z łososia (bez skóry), 4 jajka, 2 białka, 15 dag kremówki 36 proc., 2 dag liści szpinaku, 4 łyżki masła, po 2 łyżki posiekanej bazylii i natki, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, sól, pieprz.

1 Filety rozmroź, umyj i osusz. Surowego dorsza zmiksuj razem z 2 jajkami, 1 białkiem oraz połową kremówki. Resztę jajek, białek oraz kremówki połącz z łososiem i również zmiksuj.

2 Opłucz i osusz liście szpinaku. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Wrzuć szpinak, duś 5 minut, mieszając. Ostudź, lekko posiekaj. Połącz z połową masy z dorsza oraz posiekaną zieleniną.

Reklama

3 Wszystkie trzy masy dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Przygotuj podłużną formę (tzw. keksówkę). Wyłóż ją folią aluminiową tak, by końce zwisały poza brzegi. Folię posmaruj resztą masła.

4 Włóż masę z łososia, masę z dorsza ze szpinakiem, a na koniec masę z samego dorsza. Przykryj końcami folii. Formę ustaw w naczyniu z wodą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz w kąpieli wodnej 45 min. Ostudź, wstaw na 3 godziny do lodówki.

czas ok. 80 min; porcja – 210 kcal, cena 3,10 zł

Świat kobiety

Zobacz również

  • Skład na 6 porcji: ● średniej wielkości pstrąg ● 1/2 marchewki ● 1/2 małej pietruszki ● mała cebula ● listek laurowy ● po 2 ziarnka ziela angielskiego i czarnego pieprzu ● sok z cytryny i... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.