Reklama
  • Wtorek, 31 stycznia (10:05)

    Rolada z pstrąga

Składniki na 4 porcje: 4 pstrągi, 40 dag kapusty kwaszonej, 5 dag suszonych prawdziwków, 5 dag masła, 1 cebula, 500 ml śmietany 18 proc., 2 pęczki natki pietruszki, sól, pieprz.

Reklama

1. Grzyby mocz 5 godzin. Potem je odcedź, większe sztuki pokrój na kawałki. Kapustę opłucz, osącz na sitku. Pstrągi spraw, opłucz, dobrze osusz. Tuszki ryb rozłóż na deseczce, tak by powstały duże płaty. Oprósz je lekko solą oraz pieprzem.

2. Cebulę obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, zeszklij na nim cebulę. Dołóż grzyby i kapustę. Całość duś na małym płomieniu przez 15 minut. Pod koniec duszenia przypraw solą i pieprzem.

Tak przygotowany farsz rozłóż na pstrągach. Następnie całość zwiń i ułóż w żaroodpornej formie. Rolady wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz 10 minut.

3. Śmietanę zmiksuj z natką pietruszki. Podgrzewaj, aż sos zgęstnieje. Przypraw go solą oraz pieprzem. Rolady z pstrąga podawaj polane sosem. Jako dodatek serwuj, np. tymbaliki ziemniaczane z kaszą gryczaną.

Przygotowanie 6 godzin i 15 minut

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki dla 6 osób: 12 makaronowych gniazdek • 25 dag maku • 10 dag miodu • łyżka cukru pudru • 3 łyżki masła • łyżka śmietany kremówki • 4 łyżki rodzynek • łyżka świeżej żurawiny • 4 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.