Reklama
  • Piątek, 5 grudnia 2014 (13:00)

    Pyszna wigilijna zupa grzybowa

Składniki: włoszczyzna ●10 dag susz. borowików ●20 dag mrożonych borowików ●2 cebule ●1/3 selera ●3 łyżki masła ●2 łyżki mąki ●słodka śmietana ●natka ●tymianek ●sól, pieprz ●ew. cytryna.

1. Grzyby namocz, ugotuj w tej samej wodzie (powinno powstać ok. 2-2,5 l płynu). Dodaj oczyszczoną, pokrojoną włoszczyznę, ugotuj razem.

Reklama

2. Cebulę i seler obierz. Cebulę posiekaj, zeszklij na maśle. Dodaj starty seler, pokrojone, lekko rozmrożone borowiki. Dopraw tymiankiem, solą, pieprzem. Duś ok. 10-12 min.

Przełóż do garnka, wlej gorący bulion grzybowo-warzywny, gotuj ok. 40 min, dopraw do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Zabiel śmietaną. Wlej do bulionówek, posyp natką. Podaj z makaronem.

Świat kobiety
Więcej na temat:pra | zupa

Zobacz również

  • Składniki: 1 karp (ok. 2 kg), mieszanka przypraw do ryb, 80 g masła, 50 g suszonych prawdziwków, 200 g kaszy pęczak, 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka majeranku, 2 jajka, 2 łyżki mąki, sól, pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.