Reklama
  • Wtorek, 31 stycznia (10:05)

    Pulki ze śledziami

Składniki na 4 porcje: 50 dag solonych filetów śledziowych, 2 jabłka o kwaskowym smaku, 400 ml gęstej kwaśnej śmietany 18 proc., 60 dag ziemniaków, 15 dag masła, ew. sól, biały pieprz, koperek. Dodatkowo: drobno starta rzodkiewka oraz ogórek do dekoracji.

Reklama

1. Filety śledziowe mocz 3–4 godziny, kilkakrotnie zmieniając wodę w tym czasie. Potem wyjmij je i dobrze osusz.

2. Ziemniaki starannie wyszoruj albo obierz cienko ze skórki. Ugotuj do miękkości w lekko posolonej wodzie.

3. Jabłka umyj, oczyść z pestek, miąższ wraz ze skórką grubo zetrzyj (by nie ściemniał, możesz go skropić sokiem z cytryny). Starte jabłka wymieszaj ze śmietaną. Przypraw do smaku.

4. Ziemniaki odcedź, ułóż na talerzach i obłóż kawałeczkami masła. Obok połóż filety śledziowe. Polej całość sosem z jabłek i śmietany. Przed podaniem danie udekoruj gałązkami koperku oraz startą rzodkiewką i ogórkiem.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 8 porcji: 8 płatów śledziowych a'la matias • 10 dag grzybów • 2 cebule • cytryna • pół szklanki czerwonego wina • łyżeczka pikantnego ketchupu • szklanka mleka • liść laurowy •... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.