Reklama
  • Poniedziałek, 19 grudnia 2011 (12:25)

    Potrawy wigilijne inaczej

Jeśli tradycyjne potrawy wigilijne nieco się znudziły, proponujemy drobną odmianę. I nie liczymy kalorii!

Zdjęcie

Tatar z łososia   /Smacznego
Tatar z łososia  
/Smacznego

Barszcz z pieczonymi uszkami

Składniki na 6 porcji:

Na barszcz: 10 dag suszonych prawdziwków, 4 buraki, 1 i 1/2 l wywaru warzywnego, 6 ziaren pieprzu, 4 ziarna ziela angielskiego, liście laurowe, 1/2 litra zakwasu lub koncentratu buraczanego, pieprz, sól, cukier, sok z cytryny, majeranek

Reklama

Na uszka: 15 dag suszonych grzybów leśnych, sól, 18 dag zimnego masła, 2 łyżki gęstej śmietany, 2 szklanki mąki, 2 żółtka, pieprz, 1/2 cebuli, 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

1. Grzyby zalej 1/2 litra wody i mocz 2 godz., po czym gotuj do miękkości (ok. 70 min).

2. Buraki upiecz w piekarniku (30-40 min w temperaturze 180° C). Gdy buraki przestygną, obierz je i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Do wrzącego wywaru warzywnego dodaj pieprz, ziele angielskie, listki laurowe oraz starte buraki. Chwilę gotuj wszystko razem.

3. Barszcz przecedź, a następnie dolej do niego wywar z gotowania grzybów (wlewaj po łyżce i próbuj, czy barszcz nie nabiera zbyt mocnego smaku grzybów). Dolej zakwas lub koncentrat buraczany i podgrzej na wolnym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Dodaj sól, pieprz, cukier, sok z cytryny i majeranek.

4. Przygotuj farsz. Grzyby mocz w wodzie całą noc, a następnego dnia ugotuj je w tej samej wodzie. Odcedź, wystudź i drobno posiekaj. Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju, dodaj grzyby i podsmaż, dopraw solą i pieprzem.

5. Z mąki, żółtek, masła, soli i śmietany szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, owiń folią i włóż do lodówki na 30 min. Następnie ciasto cienko rozwałkuj. Nożem wykrawaj kwadraty 6x6 cm. Nakładaj po pół łyżeczki farszu, zlepiaj i formuj uszka. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180° C na złoty kolor 15-20 min.

6. Barszcz przed podaniem podgrzej, podawaj z uszkami.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 100 minut

Sałatka śledziowa

Składniki na 6 porcji: 8 filetów śledziowych, sok z cytryny, pieprz ziołowy, po 4 ugotowane buraki i ziemniaki, 180 ml śmietanki kremówki, 200 ml majonezu, 3 jabłka, łyżka koncentratu buraczanego, 2 pęczki szczypiorku, sól, świeży koperek do dekoracji

Przygotowanie:

1. Filety śledziowe namocz (w mleku lub wodzie), osusz i pokrój w kostkę. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach i skrop sokiem z cytryny, przypraw pieprzem ziołowym. Buraki obierz i pokrój w kostkę. Ugotowane w mundurkach ziemniaki obierz i pokrój w plastry. Śmietankę ubij na sztywno ze szczyptą soli, dodaj majonez i koncentrat buraczany.

2. Układaj warstwami: plasterki ziemniaków, siekany szczypiorek, starte jabłka, śledzie i buraczki. Wstaw do lodówki na ok. 30 min. Wierzch posmaruj sosem śmietanowo-majonezowym i udekoruj koperkiem.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 35 minut

Pieczona ryba á la caprese

Składniki na 4 porcje: 4 filety ryby morskiej, sól, pieprz, słodka papryka, gałka muszkatołowa, cebula, 2-3 pomidory, łyżka oliwy, 1 i 1/2 łyżki posiekanej świeżej mięty lub bazylii, 4 filety anchois, 3/4 szklanki pieczarek pokrojonych w plasterki, 3 łyżki posiekanego szczypiorku, 1/2 szklanki białego wina, 5-6 łyżek masła, 1-2 łyżki bułki tartej

Przygotowanie:

1. Rybę umyj. Połącz łyżkę soli, 1/3 łyżeczki pieprzu, po 1/4 łyżeczki papryki oraz gałki muszkatołowej i oprósz filety. Cebulę i pomidory pokrój w plasterki.

2. Żaroodporne naczynie posmaruj oliwą. Na dnie ułóż plasterki cebuli, posyp siekaną miętą lub bazylią, na tym ułóż filety rybne. Na wierzchu każdego kawałka ryby układaj anchois, plasterki pomidora, pieczarki, posyp szczypiorkiem. Skrop winem, przykryj folią aluminiową (matową stroną do góry) i schładzaj nawet kilka godzin. Pół godziny przed podaniem wstaw rybę do piekarnika nagrzanego do 180° C. Piecz 25 min.

3. Na patelni rozgrzej masło, wsyp tartą bułkę i wymieszaj. 10 min przed końcem pieczenia polej kawałki ryby zasmażką i piecz bez przykrycia do zrumienienia.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 50 minut

Śledź po żydowsku z pomarańczami

Składniki na 8 porcji: 60 dag śledzi (filety), 2 pomarańcze, duża cebula, duże kwaśne jabłko, 2 kiszone ogórki, 3-4 łyżki majonezu, łyżka soku z cytryny, cukier, pieprz czarny i ziołowy, sól, ziarenka czerwonego pieprzu

Przygotowanie:

1. Śledzie opłucz, jeśli są bardzo słone zalej mlekiem, odstaw na 30 min. Po wyjęciu z mleka osusz i pokrój w pasy.

2. Jedną pomarańczę, cebulę, jabłko i ogórki pokrój w drobną kostkę (jabłko natychmiast skrop sokiem z cytryny). Majonez połącz z pozostałym sokiem z cytryny, dodaj sól, oba rodzaje mielonego pieprzu i szczyptę cukru. Połącz z pokrojonymi owocami i warzywami.

3. Z pasków śledzi uformuj rożki, zepnij je wykałaczką i napełnij farszem. Odstaw na 2 godz. do lodówki. Drugą pomarańczę obierz i pokrój w półplasterki.

4. Przed podaniem udekoruj plasterkami pomarańczy, zieleniną oraz ziarenkami czerwonego pieprzu.

Przygotowanie: 180 minut

Łosoś pod pierzyną w galarecie

Składniki na 5 porcji: 1 i 1/2 kg surowego łososia, sól, 6 ziaren pieprzu, 2 listki laurowe, cebula, 2 łyżki octu winnego, 1-2 dag żelatyny, 200 ml majonezu, 2 łyżki posiekanego koperku, ogórek wężowy, koperek do dekoracji

Przygotowanie:

1. Przygotuj garnek do gotowania ryb. Wlej do niego zimną wodę do 1/2 wysokości, dodaj łyżkę soli, ziarenka pieprzu, listki laurowe, talarki cebuli i ocet winny. Rybę ułóż na kratce i wstaw do garnka. Gdy wywar się zagotuje, zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na 3 godziny (jeśli nie masz takiego garnka, piecz rybę w folii aluminiowej 20-30 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200° C).

2. Kratkę z ciepłą rybą wyjmij z wywaru, osącz, usuń ości i zdejmij skórę. Przykryj folią i wstaw do lodówki na godzinę. Żelatynę rozpuść w 1/2 litra wywaru z ryby i odstaw, by stężała.

3. Łososia przełóż na półmisek. Posmaruj go majonezem z koperkiem. Na wierzchu ułóż plasterki ogórka tak, aby utworzyły rybie łuski i posmaruj tężejącą żelatyną. Udekoruj gałązkami koperku.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 50 minut

Zupa orzechowa

Składniki na 4 porcje: 20 dag orzechów włoskich oraz kilka połówek do dekoracji, litr wywaru warzywnego, 1/2 szklanki śmietanki kremówki (30 proc.), 2 żółtka, sól, biały pieprz, 1/2 łyżeczki cukru

Przygotowanie:

1. Orzechy zmiel, dodaj do wywaru warzywnego i zagotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

2. Śmietankę połącz z żółtkami i utrzyj na jednolitą masę. Przypraw solą, pieprzem i cukrem. Cieniutkim strumieniem wlej do wrzącego wywaru, nie przerywając mieszania. Nie dopuść do zagotowania. Przed podaniem udekoruj połówkami orzechów.

Przygotowanie: 20 minut

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 5–6 dag suszonych borowików (najlepiej same kapelusze), 20 dag mrożonych borowików, 1 średnia cebula, 4 łyżki masła,1 kostka bulionu grzybowego, 1/2 szkl. mleka, 2 płaskie... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.