Reklama
  • Środa, 4 stycznia (08:05)

    Postna kapusta

Składniki na 6 porcji: 5 dag grzybów suszonych (prawdziwków lub podgrzybków), 1 kg kwaszonej kapusty, ziele angielskie i liść laurowy, 10 dag masła lub oleju, sól, czarny i kolorowy pieprz, majeranek.

1 Grzyby umyj starannie pod bieżącą wodą, usuwając z nich ewentualny piasek i resztki igliwia. Przełóż do miski. Zalej zimną wodą. Odstaw na całą noc do namoczenia.

2 Kapustę przepłucz, odciśnij nadmiar soku, lekko posiekaj. Włóż do rondla i zalej taką ilością gorącej wody, aby kapusta była całkowicie przykryta. Doprowadź całość do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień. Gotuj z dodatkiem kilku ziaren ziela i 2-3 liści laurowych ok. 30 minut.

Reklama

3 Grzyby przełóż do garnka i zagotuj w wodzie, w której się moczyły. Zbierz szumowiny, przelej razem z wywarem do kapusty. Gotuj na małym ogniu bez przykrycia, aż grzyby i kapusta będą zupełnie miękkie.

4 Masło rozpuść , wlej do kapusty z grzybami. Zamiast masła możesz też użyć oleju. Przypraw całość do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Duś jeszcze 2-3 minuty. Przed podaniem posyp świeżym majerankiem i kolorowym pieprzem.

czas ok. 60 min; porcja – 340 kcal, cena 1,80 zł

Świat kobiety

Zobacz również

  • Skład na 6 porcji: ● 600 g fileta z łososia ● 2 cytryny ● 3 marchewki ● pietruszka ● kawałek selera ● 10 cm pora ● jajo ● ząbek czosnku ● 2 liście laurowe ● po 4 ziarna ziela angielskiego i... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.