Reklama
  • Czwartek, 3 grudnia 2015 (10:00)

    Pierożki francuskie z rybą

Składniki na 16 sztuk: 1 op. (50 dag) mrożonego ciasta francuskiego, 35–40 dag filetów z mintaja, 1 mała cebulka, 1 łyżka masła, sól, pieprz, ok. 2/3 szkl. ryżu ugotowanego na sypko, 1 czerwona papryka, 1 żółtko do posmarowania, po kilka gałązek tymianku i majeranku do dekoracji.

Czas przygotowania: 1 godzina i 20 minut. 1 sztuka: 175 kcal. Cena sztuki: 0,85 zł

Przygotowanie:

Reklama

1. Ciasto rozmroź w pokojowej temperaturze. Rybę ugotuj w lekko posolonej wodzie, wyjmij i odstaw do wystudzenia. Paprykę rozetnij, usuń pestki, strączek potnij na drobne kawałeczki.

Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na rozgrzanym maśle. Dodaj paprykę. Smaż jeszcze kilka minut. Potem dodaj rozdrobnioną rybę i ryż. Wymieszaj. Smaż razem jeszcze 1–2 minuty, stale mieszając. Farsz przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Odstaw do wystudzenia.

2. Rozmrożone płaty francuskiego ciasta ułóż jeden na drugim. Cienko rozwałkuj. Z placka szklanką lub foremką wytnij krążki. Na środku każdego połóż porcję farszu. Złóż na pół i mocno zlep brzegi.

3. Pierożki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżeczką wody. Przyklej po małej gałązce tymianku lub majeranku.

Jeśli chcesz, ze skrawków ciasta foremką wytnij grzybki albo gwiazdki. Przyklej je do pierożków i także posmaruj żółtkiem.

4. Wstaw do piekarnika uprzednio rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz około 30 minut na złoty kolor.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:z | Pierożki

Zobacz również

  • Składniki na 8 porcji: 60 dag suchego maku, 1 op. (40 dag) grubego makaronu (np. kokardki albo łazanki), 40 dag bakalii: orzechów włoskich, laskowych, rodzynek, suszonych moreli, daktyli,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.