Reklama
  • Poniedziałek, 20 lutego (13:05)

    Pierogi z pieczarkami

Składniki na 6 porcji: 3 szklanki mąki tortowej, 1 cebula, 1 szklanka wrzątku, po 1 łyżce masła i oleju, 25-30 dag pieczarek, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz świeżo mielony.

1. Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na oleju wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ok. 1/3 odłożyć do okraszenia pierogów. Do reszty dołożyć pieczarki utarte na tarce o dużych oczkach, podsmażyć, doprawić pieprzem, poddusić, doprawić solą na końcu (inaczej pieczarki puszczą sok).

Reklama

2. Mąkę przesiać, dodać sól, zrobić dołek, wlać wrzątek, dodać masło, wymieszać łyżką, zagnieść ciasto, przykryć ściereczką, odstawić na 30 min. Ciasto cienko rozwałkować, szklaneczką wycinać krążki. Na każdym rozłożyć po 1 łyżeczce farszu, zlepić dokładnie brzegi.

Pierogi wrzucać na osolony wrzątek, gotować na wolnym ogniu, wyławiać ok. 3 minuty od wypłynięcia. Okrasić cebulką.

Nasza rada

Pierogi dobrze przechowują się w zamrażarce, więc najlepiej zrobić je na zapas z kilograma mąki. A odsmażane są lepsze niż z wody!

Przygotowanie: ok. 70 minut

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 2 karpie, 3 średnie cebule, 4 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, 2 cytryny, 2 łyżki roztopionego masła, ½ szklanki wytrawnego białego wina, 4 łyżki płatków migdałowych,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.