Reklama
  • Środa, 16 grudnia 2015 (11:00)

    Pierogi z nadzieniem śliwkowym

Składniki Ciasto: 2 szkl. mąki, 1/2-3/4 szkl. gorącej wody, łyżka oleju, szczypta soli, szczypta proszku do pieczenia. Dodatkowo: 25-30 dag suszonych śliwek kalifornijskich, 2-3 łyżki masła, 2 łyżki cukru, łyżeczka cynamonu.

Przygotowanie 65 min • Porcja 270 kcal • Koszt porcji 80 gr • Przepis na 7-8 porcji

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

1 Mąkę przesiewam na stolnicę. Robię wgłębienie. Wlewam w nie olej, dodaję sól i proszek do pieczenia. Stopniowo dolewając wodę, zagniatam elastyczne ciasto.

Reklama

2 Ciasto cienko wałkuję, wycinam w nim krążki.

Na każdym układam pokrojone lub całe śliwki (na jeden pierożek wychodzi od 1 do 1 i 1/2 śliwki. Potem mocno sklejam brzegi pierogów w falbankę.

3 Gotuję je w osolonej wodzie. Po wypłynięciu gotuję ok. 3 minut. Polewam roztopionym masłem z cukrem i cynamonem.

Jadwiga Kwiek z Faściszowej

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Więcej na temat:ciasto | pierogi | z | koszt | przepis | FA | proszek do pieczenia

Zobacz również

  • SKŁADNIKI dla 4 osób Ciasto: 35 dag mąki • 125 ml gorącej wody. Farsz: 80 dag pieczarek • 8 suszonych grzybów • 2 cebule • 2 łyżki masła klarowanego • bułka tarta • olej • sól. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.