Reklama
  • Czwartek, 29 stycznia 2015 (10:05)

    Pierogi z karpiem i grzybami

Składniki na 4 porcje 1 kg sprawionego karpia, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/4 selera korzeniowego (ew. 2 gałązki selera naciowego), 2 liście kapusty, 1/2 cebuli, 3 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, 6 ziarenek pieprzu, 2 goździki, sól, pieprz, 8 dag pora (tylko biała część), 3 cebule, 4 dag suszonych grzybów, 6 gałązek natki, 4 posiekane gałązki tymianku, masło klarowane do smażenia. Ciasto na pierogi: 50 dag mąki, szczypta soli, ok. 250 ml gorącej wody, 3 dag masła.

1. Marchewkę, pietruszkę i seler obierz, umyj i włóż do garnka. Dodaj kapustę i 1 cebulę (cebulę można wcześniej opalić, nada to ładny kolor i wzbogaci aromat bulionu). Dołóż grzyby, ziele, liście laurowe, łyżeczkę soli, ziarna pieprzu, goździki i 3 gałązki pietruszki.

Reklama

Zalej ok. 2 i 1/2 – 3 litra zimnej wody, przykryj częściowo i gotuj na wolnym ogniu ok. 45 minut. Karpia umyj, potnij na dzwonka, dodaj do bulionu. Gotuj ok. 15 minut. Zdejmij z ognia i wystudź rybę w bulionie. Pozostałe 2 cebule i pora posiekaj. Rozgrzej 2-3 łyżki klarowanego masła, zeszklij na nim cebulę z porem. Przypraw 1/2 tymianku, solą i pieprzem.

2. Grzyby, karpia, marchewkę i pietruszkę, wyjmij z bulionu, zmiel w maszynce do mięsa. Resztę natki posiekaj, dodaj do farszu. Dołóż cebulę z porem i resztę tymianku. Przypraw solą i pieprzem. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól. Zrób wgłębienie.

Do dołeczka włóż miękkie masło. Wlewaj niewielkie ilości gorącej wody i wyrób ciasto. Ciasto podziel na porcje. Kolejno je rozwałkowuj. Z placków wytnij krążki, nałóż farsz, zlep brzegi. Pierogi gotuj w posolonym wrzątku 1-2 minuty od momentu wypłynięcia.

Przygotowanie ok. 2 godzin , 1 porcja ok. 650 kcal.

Beata Śniechowska: zwyciężczyni drugiej edycji programu „MasterChef”.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:pierogi | ciasto | MasterChef | beata | z

Zobacz również

  • SKŁADNIKI dla 4 osób Ciasto: 35 dag mąki • 125 ml gorącej wody. Farsz: 80 dag pieczarek • 8 suszonych grzybów • 2 cebule • 2 łyżki masła klarowanego • bułka tarta • olej • sól. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.