Reklama
  • Czwartek, 17 grudnia 2015 (13:05)

    Pierogi z kapustą w cienkim cieście

Farsz: ●500 g kapusty kiszonej ●2 liście laur. ●po 5 ziaren pieprzu i ziela ang. ●2 cebule ●60 g suszonych grzybów (borowików, podgrzybków) ●masło ●sól, pieprz, tymianek ●olej; ciasto: ●350 g mąki ●jajko ●ok. 1/2 szklanki wody ●szczypta soli

1. Grzyby namocz w 1/2 l wody. Następnie ugotuj, odcedź, posiekaj. Kapustę odciśnij, posiekaj, zalej wywarem z grzybów, dodaj przyprawy i gotuj ok. 30 min. Cebulę obierz, posiekaj, podsmaż na oleju z masłem, dodaj kapustę. Dopraw, dodaj grzyby, wymieszaj, odparuj. Ostudź.

Reklama

2. Z podanych składników wyrób ciasto na gładko. Rozwałkuj na ok. 2 mm, wykrój kółka (np. filiżanką), nałóż na każde farsz, ulep pierogi. Ugotuj w osolonej wodzie.

Świat kobiety
Więcej na temat:pierogi | farsz | Pierogi z kapustą | z | ciasto

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 1 kg dorsza (ew. innej morskiej ryby), 1 pęczek włoszczyzny (bez kapusty), 1 szkl. białego wytrawnego wina, 2 łyżki soku z cytryny, po 3 ziarenka ziela angielskiego i... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.