Reklama
  • Piątek, 14 grudnia 2012 (14:08)

    Pierogi z kapustą i grzybami

Na żadnym świątecznym stole nie może zabraknąć tej potrawy.

Zdjęcie

Pyszne pierogi z kapustą i grzybami /Smacznego
Pyszne pierogi z kapustą i grzybami
/Smacznego

Składniki:

  • olej: 1 łyżka
  • siekane orzechy włoskie: 2 łyżki
  • mąka: 35 dag
  • kiszona kapusta: 50 dag
  • liść laurowy: 2 sztuki
  • cebula: 2 sztuki
  • masło do smażenia
  • sól, pieprz
  • jajko ugotowane na twardo: 2 sztuki
  • ziele angielskie: 5 ziarenek
  • jajko
  • czarny pieprz: 5 ziarenek
  • suszone grzyby: 5 dag
  • jałowiec: kilka ziarenek

Przygotowanie:

Do mąki wbić jajko, dolać 1/2 szklanki wody, dodać szczyptę soli. Wyrobić ciasto.

Reklama

Grzyby moczyć przez noc w 1/2 l wody. Następnego dnia ugotować do miękkości, odcedzić. Posiekać. Kapustę przepłukać, odcisnąć, posiekać, zalać wywarem z grzybów, przyprawić i gotować około 30 minut.

Posiekaną cebulę podsmażyć na oleju, dodać kapustę. Przyprawić solą i pieprzem (dość ostro), dodać grzyby, odparować. Przestudzić. Do farszu dodać posiekane jajka oraz orzechy. Ciasto rozwałkować, wykrawać kółka, nakładać po porcji farszu, zalepiać brzegi. Pierogi ugotować w osolonej wodzie. Przed podaniem usmażyć na maśle.

Smacznego

Zobacz również

  • SKŁADNIKI dla 4 osób 8 filetów a’la matias • 4 kromki razowego pieczywa • 4 ogórki konserwowe • 6 suszonych wędzonych śliwek • koperek • szklanka mleka • sól • pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.