Reklama
  • Środa, 2 grudnia 2015 (11:05)

    Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki:  350 g mąki  1/2 szklanki wody  1 jajko  sól  mąka do posypania stolnicy FARSZ:  50 g suszonych grzybów  300 g kwaszonej kapusty  1 cebula  olej  sól, zmielony pieprz, cukier

Reklama

Przygotowanie:

1. Do przesianej przez sitko mąki wbij jajko, dodaj odrobinę wody i posól. Zagnieć dokładnie ciasto, a następnie przykryj je ściereczką, aby nie wyschło.

2. Namoczone godzinę wcześniej grzyby ugotuj do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Potem ostudź je i posiekaj.

3. Kapustę ugotuj osobno. Po odciśnięciu z wody drobno ją pokrój.

4. Cebulę posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj grzyby i kapustę. Smaż przez chwilę, cały czas mieszając.

5. Dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.

6. Ciasto rozwałkuj cienko na stolnicy. Za pomocą szklanki wykrój z ciasta krążki.

7. Na każdy krążek nałóż porcję farszu i dokładnie sklej brzegi.

8. Pierogi gotuj w osolonej wodzie ok. 5 minut, aż do ich wypłynięcia.

9. Wyjmij pierogi łyżką cedzakową.

Czas: ok. 60 minut. Poziom: średni, sztuki: ok. 20, 100 g/180 kcal.

Kapusta

Najlepsza kapusta kiszona jest jasna i tylko lekko kwaśna. Ta zakiszona chemicznie jest żółta, kwaśna i wiotka. Unikaj kapusty kupowanej w folii.

Mąka

Kupując mąkę, zastanów się, do czego jej użyjesz. Pamiętaj, że do pierogów, zasmażek i sosów najlepsza jest mąka pszenna. Do ciast drożdżowych – mąka luksusowa. Z kolei krupczatka służy do ciast kruchych i ciast makaronowych.

Grzyby

Powinny pochodzić ze środowiska naturalnego i być ekologicznie czyste. Do barszczu najlepsze będą borowiki, podobnie do uszek.

Buraki

Najlepsze na zakwas są bulwy małe i średnie, które mają gładką skórkę oraz intensywną barwę. Odrzucamy buraki wilgotne, miękkie, które mają pomarszczoną skórę, jak również te zbyt stare, ponieważ są przerośnięte, zbyt twarde i włókniste.

Tele Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 2 kg karpia, 200 g suszonych podgrzybków, 2 duże cebule, masło, sól, pieprz, natka pietruszki, cytryna, pomidorki koktajlowe, marynowane pieczarki więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.