Reklama
  • Środa, 21 grudnia 2016 (08:05)

    Pierogi z kapustą

Farsz: ●500 g kapusty kiszonej ●2 liście laur. ●po 5 ziaren pieprzu i ziela ang. ●2 cebule ●60 g suszonych grzybów (borowików, podgrzybków) ●masło ●sól, pieprz, tymianek ●olej. Ciasto: ●350 g mąki ●jajko ●ok. 1/2 szklanki wody ●szczypta soli

Reklama

1. Przygotuj farsz: grzyby namocz w 1/2 litra wody. Następnie ugotuj, odcedź, posiekaj. Kapustę przepłucz, odciśnij, posiekaj, zalej wywarem z grzybów, dopraw i gotuj ok. 30 min. Cebulę obierz, posiekaj, podsmaż na rozgrzanym oleju z masłem, dodaj kapustę. Dopraw, dodaj grzyby, wymieszaj, odparuj. Ostudź.

2. Przygotuj ciasto: połącz mąkę, jajko, wodę i szczyptę soli, wyrób na gładko (ciasto powinno być miękkie i elastyczne). Rozwałkuj na ok. 2 mm, wykrój kółka (np. filiżanką), nałóż na każde farsz, ulep pierogi. Ugotuj w osolonej wodzie. Podaj np. z zeszkloną na oleju cebulką.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 2 karpie, 3 średnie cebule, 4 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, 2 cytryny, 2 łyżki roztopionego masła, ½ szklanki wytrawnego białego wina, 4 łyżki płatków migdałowych,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.