Reklama
  • Wtorek, 23 grudnia 2014 (11:00)

    Pierogi z grzybami na Wigilię

Składniki: 30 dag suszonych grzybów, 2 szklanki mąki, 2 cebule, 3 dag drożdży, 3 jajka, 3 łyżki masła, 4 łyżki mleka, 2 łyżeczki cukru, sól czosnkowa, pieprz, olej.

Przepis przysłała Katarzyna Janeczko z Zamościa

Grzyby namocz na noc, ugotuj. Drożdże utrzyj z cukrem, ciepłym mlekiem i 2 łyżkami mąki. Odstaw do wyrośnięcia. Wyrób z resztą mąki, 2 jajkami, płynnym masłem i szczyptą soli. Odstaw do wyrośnięcia.

Reklama

Cebule i grzyby posiekaj, podduś na oleju. Przypraw. Ciasto rozwałkuj, wytnij kółka. Ułóż farsz, zlep. Odstaw do wyrośnięcia.

Pierogi posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz 20 minut w temp. 170°C.

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:pierogi | grzyby | przepis | z | na

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 5–6 dag suszonych borowików (najlepiej same kapelusze), 20 dag mrożonych borowików, 1 średnia cebula, 4 łyżki masła,1 kostka bulionu grzybowego, 1/2 szkl. mleka, 2 płaskie... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.