Reklama
  • Środa, 4 stycznia (08:05)

    Pierogi z grochem

Składniki na 10 porcji: 1 szklanka całego grochu , 2 szklanki mąki, 2 łyżki oleju, 70 dag kapusty kiszonej, 2 średnie cebule, 1 łyżka masła, 2 liście laurowe, 3-4 ziarna ziela angielskiego, pieprz, sól, suszony majeranek, świeże zioła do dekoracji.

1Groch przebierz, przepłucz na sicie, zalej przegotowaną wodą i pozostaw na noc. Następnego dnia ugotuj go w tej samej wodzie na małym ogniu do miękkości i rozetrzyj na purée.

2 Na stolnicę wysyp przesianą mąkę. Zrób wgłębienie, wlej w nie pół szklanki gorącej wody. Dodaj łyżkę oleju, wsyp szczyptę soli. Szybko wyrób ciasto. Gdy trzeba, dolej wodę, jeśli będzie za rzadkie, podsyp mąką.

Reklama

3 Kapustę posiekaj, zalej szklanką wody i zagotuj. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Duś 20 minut. Cebule obierz, pokrój, przesmaż na reszcie oleju z łyżką masła. Połowę dodaj do kapusty.

4 Wymieszaj kapustę z grochem. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Ciasto rozwałkuj, wykrawaj z niego kółka, na środek każdego kładź trochę farszu. Zlep brzegi.

Gotuj w osolonym wrzątku ok. 3 min. Polej resztą przesmażonej na maśle cebuli, ozdób ziołami.

czas ok. 60 min; porcja – 230 kcal, cena 90 gr

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 8 porcji: 8 płatów śledziowych a'la matias • 10 dag grzybów • 2 cebule • cytryna • pół szklanki czerwonego wina • łyżeczka pikantnego ketchupu • szklanka mleka • liść laurowy •... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.