Reklama
  • Czwartek, 3 grudnia 2015 (10:00)

    Pierogi grzybowe z kwaszoną kapustą

Składniki na 40 sztuk: 2 szklanki mąki pszennej, 1 jajko, 40 dag kapusty kwaszonej, 2 cebule do farszu, 2 listki laurowe, po 5 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, 7–8 dag suszonych grzybów, 3 ziarenka jałowca, 4 łyżki oleju. Do polania: 2 średnie cebule, 2 łyżki sklarowanego masła. Dodatki: sól, mielony czarny pieprz, czerwony pieprz do dekoracji.

Czas przygotowania: 120 minut (bez moczenia grzybów). 1 sztuka: 90 kcal. Cena sztuki: 0,50 zł

Przygotowanie

Reklama

1. Grzyby zalej 2–3 szklankami wody, mocz przez noc. Następnego dnia ugotuj do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyły. Odcedź, posiekaj. Wywar zachowaj.

2. Kapustę opłucz na sitku, odciśnij, posiekaj. Wlej wywar z grzybów. Dodaj listki laurowe, jałowiec, ziele angielskie i ziarenka pieprzu oraz sól do smaku. Gotuj pod przykryciem ok. 30 minut, aż kapusta będzie miękka.

3. Mąkę przesiej na stolnicę. Zrób wgłębienie. Wbij do niego jajko, dolej ok. 1/2 szklanki letniej wody, dodaj sporą szczyptę soli. Wyrób elastyczne, gładkie ciasto.

4. Dwie cebule do farszu obierz, posiekaj, zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj do kapusty, dołóż grzyby. Przypraw na pikantnie i gotuj dalej, aż odparuje cały płyn. Przestudź.

5. Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Szklanką powycinaj kółka. Nakładaj na nie po porcji farszu. Kółka składaj na pół i mocno zlepiaj, formując dekoracyjny brzeg.

Porcjami wrzucaj je na posolony wrzątek. Gotuj ok. 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Pozostałe cebule obierz, potnij w plasterki, podsmaż na maśle. Polej pierogi. Udekoruj ziarenkami czerwonego pieprzu.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:pierogi | z | kapusta

Zobacz również

  • Składniki na 8 porcji: 60 dag suchego maku, 1 op. (40 dag) grubego makaronu (np. kokardki albo łazanki), 40 dag bakalii: orzechów włoskich, laskowych, rodzynek, suszonych moreli, daktyli,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.