Reklama
  • Czwartek, 15 stycznia 2015 (11:05)

    Pieróg z ciasta z muszkatem

Składniki: Na ciasto: 3 dag drożdży, 2 szkl. mąki, 2 żółtka, 8 dag margaryny, 1/2 szkl. ciepłego mleka, gałka muszkatołowa, sól, 1 łyżeczka cukru. Na farsz: 50 dag kwaszonej kapusty, 5 suszonych borowików, 1 cebula, 2 jajka, olej, sól, pieprz, kminek.

Reklama

1. Grzyby moczę 5 godzin. Drożdże rozcieram z cukrem oraz łyżką mleka. Odstawiam na 5 min. Do mąki dodaję żółtka, szczyptę soli, margarynę, sporą szczyptę gałki i resztę mleka. Dokładam zaczyn. Wyrabiam ciasto. Odstawiam je na godzinę.

2. Kapustę kroję na kawałeczki. Zalewam wodą, gotuję 90 minut. Grzyby gotuję 5 minut w tej samej wodzie, w której się moczyły. Odcedzam je i siekam. Cebulę obieram, kroję w kostkę, podsmażam na łyżce oleju. Dodaję do kapusty. Dokładam grzyby. Duszę razem 10 minut. Przyprawiam solą i pieprzem. Studzę, dodaję jajko oraz żółtko.

3. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na prostokąt. Rozkładam na nim farsz. Zwijam. Kulebiak układam w formie wyłożonej pergaminem. Smaruję roztrzepanym białkiem i posypuję kminkiem. Piekę ok. 40 minut w temperaturze 160°C.

Naj
Więcej na temat:z | ciasta | ciasto

Zobacz również

  • Składniki: 1,5 szklanki maku, 4 łyżki miodu, po 2 łyżki posiekanych migdałów i orzechów włoskich, 2 łyżki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej, 2 łyżki rodzynek l garść żurawiny, pół... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.