Reklama
  • Wtorek, 14 stycznia 2014 (10:00)

    Piernikowa szopka

Składniki na 10-20 sztuk: 2 i ¼ szklanki mąki pszennej, ¼ szklanki miodu, ½ szklanki cukru pudru, 1 jajko, 1 łyżeczka sody, 4 łyżeczki przyprawy do piernika, 5 łyżek miękkiego masła, 1 łyżeczka kakao, 1 białko, 1-2 szklanki cukru pudru, barwniki spożywcze.

Reklama

1. Na blat lub stolnicę przesiej mąkę, dodaj bardzo miękkie masło, miód, cukier, jajko, sodę, kakao oraz przyprawę do piernika i zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Rozwałkuj je, podsypując mąką na grubość około 3-4 mm. Foremkami wykrawaj pierniczki. Możesz też przygotować szablony ludzików, choinki, gwiazdki z papieru.

2. Pierniczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli chcesz pierniczki powiesić na choince, przed pieczeniem zrób otworki za pomocą słomki lub wykałaczki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180° C ok. 10-15 minut, a potem wystudź na kratce.

3. Przygotuj lukier. Białko utrzyj z cukrem pudrem łyżką lub drewnianą pałką na gładką masę, tak aby w lukrze nie było grudek. Powinien być on bardzo gęsty, gdyby był za rzadki, dodaj więcej cukru pudru. Z papieru do pieczenia zrób rożek, odetnij końcówkę (musi być bardzo mała) i dekoruj pierniczki, podkreślając kontury figurek, rysując twarze. Lukier zastyga niemal od razu.

Część lukru możesz zabarwić przy pomocy barwników spożywczych lub naturalnie: kolor czerwony – koncentrat barszczu, niebieski – sok z jagód, pomarańczowy – sok z marchewki. Gdy do lukru dodasz barwnik, dodaj też trochę więcej cukru, gdyż barwnik go rozrzedzi.

Przygotowanie: 50 minut. Porcja: 40 kilokalorii.

Świat & Ludzie
Więcej na temat:szopka

Zobacz również

  • SKŁADNIKI dla 4 osób Uszka: 30 dag filetów rybnych • włoszczyzna • 2 liście laurowe • 4 ziela angielskie • 2 cebule • olej • jajko • sól • pieprz. Barszcz: 2 kg buraków • garść suszonych grzybów... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.