Reklama
  • Piątek, 24 lutego (08:00)

    Pieczony łosoś w galarecie

Skład na 6 porcji: ● 600 g fileta z łososia ● 2 cytryny ● 3 marchewki ● pietruszka ● kawałek selera ● 10 cm pora ● jajo ● ząbek czosnku ● 2 liście laurowe ● po 4 ziarna ziela angielskiego i pieprzu ● 4 łyżeczki żelatyny ● groszek konserwowy ● kukurydza konserwowa ● sól i pieprz

Reklama

Wartość odżywcza porcji 220 kcal Białko 20 g/Tłuszcz 15 g/Węglowodany 2 g

1. Filet z łososia myję, osuszam i odcinam skórę. Skrapiam sokiem z cytryny, oprószam solą, pieprzem i kroję w paski grubości 2 cm. Odstawiam na 30 minut. Łososia przekładam na blachę wyłożoną folią aluminiową i posmarowaną olejem. Piekę 20 minut w 180ºC. Zostawiam do ostudzenia.

2. Obraną marchew, pietruszkę, seler i por kroję na mniejsze części, wrzucam do garnka i zalewam litrem wody. Dodaję liście laurowe, obrany ząbek czosnku, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i gotuję pod przykryciem 30–45 minut. Doprawiam solą i pieprzem. Następnie odcedzam wywar, dodaję żelatynę, dokładnie mieszam i zostawiam do ostudzenia.

3. Łososia układam na półmisku, dekoruję pokrojonymi warzywami z wywaru, groszkiem, kukurydzą, ugotowanym jajkiem, plasterkami cytryny i zalewam zimnym wywarem z żelatyną. Wstawiam do lodówki.

Czas przygotowania 90 minut. Cena porcji ok. 4,40 zł.

Zobacz również

  • Składniki dla 6 osób: 12 makaronowych gniazdek • 25 dag maku • 10 dag miodu • łyżka cukru pudru • 3 łyżki masła • łyżka śmietany kremówki • 4 łyżki rodzynek • łyżka świeżej żurawiny • 4 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.