Reklama
  • Środa, 4 stycznia (08:05)

    Panierowany karp w płatkach migdałów

8 porcji Składniki: 1 cały karp (około 1,5 kg), 2 cebule, 2 cytryny, 10 dag śliwek kalifornijskich, 4 łyżki mąki, 3 łyżki bułki tartej, natka, 2 łyżki masła, 3 łyżki oleju, 3 dag płatków migdałowych, sól, pieprz.

1 Sprawionego karpia umyj bardzo starannie, osusz i pokrój na dzwonka, a następnie oprósz dokładnie z każdej strony solą oraz pieprzem. Przełóż do miski. Cebule obierz, opłucz, pokrój w cienkie talarki. Przełóż nimi surowe dzwonka ryby. Jedną cytrynę sparz wrzątkiem, pokrój w plastry. Ułóż na dzwonkach karpia. Miskę odstaw pod przykryciem w chłodne miejsce na kilka godzin.

Reklama

2 Śliwki włóż do miseczki, zalej wodą. Odstaw do namoczenia. Mąkę wsyp do głębokiego talerza, dodaj bułkę tartą, wymieszaj. Na patelni rozpuść 2 łyżki masła. Dodaj 3 łyżki oleju. Dzwonka karpia wyjmij z lodówki, usuń z nich plastry cytryny oraz krążki cebuli.

3 Rybę obtaczaj w mące z bułką tartą. Układaj na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Smaż na niezbyt dużym ogniu, na złoty kolor. Zdejmij z patelni.

4 Na pozostały ze smażenia tłuszcz wrzuć krążki cebuli. Smaż na rumiany kolor. Dzwonka karpia ułóż na półmisku razem z cebulą. Udekoruj plastrami drugiej cytryny i natką, osączonymi śliwkami oraz zrumienionymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

czas ok. 60 min; porcja – 330 kcal, cena 2,80 zł

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: po szklance pszenicy, maku oraz płynnego miodu, 100 g orzechów włoskich , laska wanilii, 50 g rodzynek, migdały więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.