Reklama
  • Wtorek, 31 stycznia (13:05)

    Orzechowe dzwonka karpia

Składniki na 6 porcji: 6 dzwonek karpia, 6 łyżek posiekanych orzechów włoskich (ew. ziemnych niesolonych), 1/3 szkl. drobno startego parmezanu, 1 łyżka skórki otartej z cytryny, szczypta słodkiej papryki, 1/3 szkl. tartej bułki, 2-3 łyżki mąki pszennej, 2 duże jajka, sól, pieprz cytrynowy lub biały, 6 łyżek oleju rzepakowego, 2 łyżki masła klarowanego.

1. Kawałki ryby umyj i osusz. Każde dzwonko posyp solą i pieprzem. Wymieszaj orzechy z parmezanem, skórką cytrynową, papryką i bułką tartą. Dzwonka oprósz delikatnie mąką. Jajka roztrzep. Zanurz w nich dzwonka, a następnie dokładnie obtocz je w orzechowej panierce.

Reklama

2. Na patelni rozgrzej olej z masłem. Układaj dzwonka (po 2–3 w jednej partii, by temperatura tłuszczu zbyt się nie zmniejszyła). Smaż z każdej strony po 5-6 minut, na rumiano. Usmażone kawałki trzymaj w nagrzanym do 110°C piekarniku (w zamkniętym naczyniu żaroodpornym).

Obtoczone w panierce dzwonka możesz też ułożyć na blaszce i upiec w piekarniku w 190°C (20 min). Podawaj np. z ryżem wymieszanym z groszkiem.

Sos do karpia

Wymieszaj 200 ml naturalnego jogurtu z posiekanym ząbkiem czosnku, 2 łyżkami majonezu i szczyptą curry.

Naj

Zobacz również

  • Składniki na 4-5 porcji: 1 karp, 4 marchewki, 2 pietruszki, mały kawałek selera, kawałek pora,1 cebula, 1 strąk czerwonej papryki, 100 g pieczarek, 2 listki laurowe, po kilka ziarenek ziela... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.