Reklama
  • Środa, 4 stycznia (08:05)

    Naleśnikowe pakieciki

Składniki na 8 porcji: 5 dag suszonych podgrzybków lub prawdziwków, 50 dag kiszonej kapusty, 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, 2-3 średnie cebule , 3/4 szklanki mąki, olej, 1,5 szklanki mleka, 3 jajka, pół łyżeczki cukru, sól, pieprz.

1 Suszone grzyby opłucz, a następnie zalej niewielką ilością wody i gotuj na małym ogniu 30 minut. Kapustę przepłucz, włóż do garnka. Dodaj liść laurowy i ziarna ziela angielskiego. Zalej wodą. Gotuj na małym ogniu aż kapusta zmięknie (około 30 min).

2 Ugotowane grzyby dodaj do kapusty razem z kilkoma łyżkami wywaru z gotowania. Wymieszaj, odparuj. Farsz przepuść przez maszynkę (usuń przyprawy). Obierz i poszatkuj cebule. Przesmaż je na 2 łyżkach oleju. Dodaj do farszu. Dopraw solą oraz pieprzem.

Reklama

3 Mąkę zmiksuj z mlekiem, jajkami, cukrem oraz sporą szczyptą soli. Na oleju partiami smaż duże cienkie naleśniki. Na każdym rozłóż porcję farszu. Zwiń naleśniki, formując pakieciki.

Możesz je przewiązać zblanszowanym szczypiorkiem lub obtoczyć w jajku i bułce tartej, a potem odsmażyć jak krokiety.

czas ok. 50 min; porcja – 240 kcal, cena 1,40 zł

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki dla 8 osób: 30 dag suszonych grzybów leśnych (prawdziwki, podgrzybki) • 2 marchewki • pietruszka • 1/4 selera • 2 liście laurowe • 6 ziaren ziela angielskiego • łyżka oleju • kilka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.