Reklama
  • Środa, 4 stycznia (08:05)

    Muszle z makiem i bakaliami

8 porcji Składniki na 8 porcji: 1 szkl. maku, 1 szkl. śmietanki, 10 dag cukru, 5 łyżek miodu, sok z 1 pomarańczy, 1/2 laski wanilii, po 5 dag rodzynek, fig, migdałów, orzechów i kandyzowanych owoców, kieliszek rumu.

czas ok. 80 min; porcja – 330 kcal, cena 3,20 zł

Reklama

1 Mak opłucz kilka razy w zimnej wodzie. Zalej go w garnku wodą tak, aby był tylko przykryty. Mocz godzinę. Potem gotuj na małym ogniu do miękkości przez około pół godziny.

2 Mak odcedź, przepuść go dwa razy przez maszynkę. Połącz ze śmietanką, cukrem, miodem, sokiem z pomarańczy oraz roztartym rdzeniem z laski wanilii.

3 Figi, orzechy oraz sparzone, obrane ze skórki migdały drobno posiekaj. Rodzynki sparz wrzątkiem, osącz i lekko skrop rumem. Bakalie dodaj do masy makowej razem z namoczonymi w rumie rodzynkami oraz połową kandyzowanych w cukrze owoców.

4 Muszle ugotuj na półtwardo w lekko osolonym wrzątku. Osącz na sicie, ułóż na półmisku. Do każdej muszli nałóż łyżeczką porcję przygotowanej masy makowej. Udekoruj posiekanymi kandyzowanymi owocami.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki dla 8 osób: 30 dag suszonych grzybów leśnych (prawdziwki, podgrzybki) • 2 marchewki • pietruszka • 1/4 selera • 2 liście laurowe • 6 ziaren ziela angielskiego • łyżka oleju • kilka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.